torstai 8. elokuuta 2013

Vaellukselle valmistautuminen - Ensimmäinen resepti


Vaelluspulit lupasivat jo toisessa postissaan saattaa pääsi pyörälle kuolattavan hyvillä vaellusmuonaresepteillään. Hyvä aie jäi kuitenkin Kuivan jutun jalkoihin, asiaa kun oli. Mutta tänään on koittanut se päivä, jolloin julkaisemme ensimmäisen monista hyväksi havaituista retki-illallisvaihtoehdoistamme. Reseptejä julkaistessamme paljastamme tarvittavien ruoka-aineiden ja ruuanvalmistusohjeiden lisäksi karkean arvion aterian kokonaiskustannuksista sekä puolueellisen tuloksen vaativissa eräolosuhteissa suorittamastamme makutestistä. Bon appétit!

Kanaa tomaattisessa currykastikkeessa (2 annosta)
Tämä resepti on kehitetty piristämään eritoten niitä viileämpiä syysiltoja. Pidemmän päivämatkan päätteeksi, kun hämärä alkaa hiipiä, usva laskeutua ja vilukin jo tulla, sytyttää sopivan mausteinen ja hieman tulinenkin ruoka väsähtäneen vaeltajan silmäkulmaan toiveikkaan pilkahduksen. Lämpöisen tuulahduksen intialaisesta ruokakulttuurista tuovat korven keskelle seuraavat ainesosat:

1,5dl jasmiiniriisiä 0,30€
2 grillattua broilerin koipireittä 2,50€
1 tlk (noin 230g) ananasviipaleita tai -paloja 0,80€
1 punainen paprika 0,80€
1 sipuli 0,10€
1,5 pientä purkkia tomaattipyreetä 0,30€
kourallinen (50g) suolapähkinöitä 0,50€
2 valkosipulin kynttä
2-3 tl curryjauhetta
2-3 tl paprikajauhetta
1-2 tl korianteria
1 tl cayennepippuria
ripaus mustapippuria

Valmistusohje
Vaellusmuonan valmistaminen aloitetaan kotikeittiössä jo useita päiviä ennen lusikan upottamista valmiiseen soppaan sitten leirinuotion lämmössä. Mehevän currykana-aterian esivalmisteluista suoriutumiseen tarvitset ruoka-aineiden ohella

terävän veitsen, leikkuulaudan, kulhon tai kaksi, desilitramitan, purkinavaajan, sakset, teelusikan, puukauhan, 1 litran vetoisen Minigrip-pussin, maalarinteippiä

ja suhteellisen pitkän pinnan, sillä leikkaaminen, mittaaminen ja ennen kaikkea kuivaaminen ottavat kyllä aikansa.

Lämmitä uuni 50-75°C lämpötilaan. Aloita ”perkaamalla” kana. Mureat koivet kannattaa hankkia suurempien ruokakauppojen tuoretiskeiltä tai suoraan kauppahallista. Erottele liha luista, jänteistä ja nahasta, mutta älä heitä rippeitä pois, sillä voit keittää niistä maukkaan kanaliemen esimerkiksi kanakeittoon. Liemen voi pakastaa myös myöhempää käyttöä ajatellen. Leikkaa lihasuikaleet pieniksi paloiksi, jotta ne kuivuisivat nopeammin. Herkullisin kasvisoptio kanalle on itse valmistettu seitan pihvi, joka on myös helppo paloitella ja kuivata. Soijapalatkin sopivat safkaan mainiosti, kunhan ateriaa muistaa maustaa vain reilummin.

Hyväksi havaitun reseptin ja vinkkejä seitanin valmistusta varten löydät täältä:
http://chocochili.net/2010/02/seitanin-valmistaminen/

Pieni sipuli sopivaksi silpuksi ja paloittele paprika sekä tölkkiananakset, joiden liiallisen nesteen voi imeyttää joko puhtaaseen keittiöliinaan tai talouspaperiin. Levitä sipulisilppu, kanan palaset, paprika ja ananas tasaisiksi enintään 5mm korkeiksi pinnoiksi leivinpaperilla päällystetyille pelleille (clowns) ja siirrä ne uunin puolelle kuivahtamaan. Ota seuraavaksi käsittelyyn purkitettu tomaatti. Levitä pyRé ohueksi matoksi niin ikään leivinpaperilla vuoratulle pellille ja lykkää uuniin. Muistathan jättää uuninluukun raolleen.

Pitkälti vasta useamman tunnin kuluttua uunin täyttämisestä voi luukun taas avata vain havaitakseen, että sen takana alkaa olla varsin kuiva meininki. Tällöin voi aloittaa tunturissa maisteltavan gourmet-muonan esivalmistelun viimeisen vaiheen. Uunissa ylimääräisestä nesteestä kevenneet ruoka-aineet annostellaan Minigrip-pussin (1l) pohjalle. Tämän kissanruokapussillisen sekaan mitataan noin 1,5 dl jasmiiniriisiä ja kourallinen, olkoon vaikka 50g, suolapähkinöitä. Hujauksessa syntynyt ateria maustetaan vielä currylla, paprikajauheella, korianterilla, cayennepippurilla sekä ripauksella mustapippuria. Varovainen tai ainakin harkittu cayennepippurin annostelu ei ole pahitteeksi. Suolaa, valkosipulia ja ylimääräisiä suolapähkinöitä Pulit kehottavat lisättäväksi vasta taukopaikalla.

Lopuksi retkimuonapussi tyhjennetään ylimääräisestä ilmasta, suljetaan huolellisesti ja sinetöidään vaikkapa maalarinteipillä. Vekkuli ajatus on suunnitella valmis reissuruokalista, jolloin luomuksensa voi nimetä esimerkiksi seuraavalla tavalla:

”Maanantai, 1. matkapäivä: Kanaa tomaattisessa currykastikkeessa -à la Pulit”

Mukana kulkeva makutuomarimme Husky ihmettelee,
voiko tällä tavoin valmistettua kanaa edes syödä. 

Hinta-arvio:
Tämä tuhti mutta maukas muhennos kustantaa noin 5,50€ ja yksittäinen annos 2,75€. Safka menee siis kevyesti opiskelijankin vaellusbudjettiin varsinkin, kun loput safkaa varten avatusta suolapähkinäpussista pakkaa mukaan rinkkaan.

Makutesti:

Vielä vaellusmuonaa keitellessä epäilimme, saavuttavatko kuivatut ananakset entisen kokonsa, pehmeneekö broileri riittävästi, irtoaako suolapähkinöistä liikaa suolaa ja onko cayennepippuria lipsahtanut sekaan sittenkin niin paljon, ettei tulisuuden keskeltä maistu enää mikään muu. Kaikki pelkomme osoittautuivat turhiksi.

Ananakset turposivat ajallaan ja ne toivat yhdessä paprikan kanssa pataruokaan raikasta hedelmäisyyttä. Broilerin palaset pehmenivät suussa sulaviksi ja niiden grillimarinadista liukeni jasmiiniriisiin hienovarainen säväys. Pähkinät toivat muhennokseen toivottua pureskeltavuutta ja suolaakin saattoi lisätä haudutuksen lopulla vielä hivenen. Mausteet, ennen kaikkea curry ja cayennepippuri, olivat sopivassa suhteessa keskenään ja tomaattikastikkeeseen sekoituttuaan ne alkoivat kuin varkain luoda Lapin eräleiriimme itämaista tunnelmaa. Knoppitiedosta kiinnostuneille on toki tunnustettava, että cayennepippuri ei varsinaisesti ole itämainen mauste vaan on mitä luultavimmin peräisin Etelä-Amerikan mantereelta, sillä se on saanut nimensä Ranskan Guayanassa sijaitsevan kaupungin Cayennen mukaan.

Yhtä kaikki, nälkäisille Puleille kävi jo ensilusikallisella selväksi, ettei tämä ateria jää vain kokeiluksi, sillä kattilan pohjalle ei jäänyt ruuan murustakaan. Taivaallisesta makuelämyksestä huolimatta päätimme antaa illalliselle arvosanaksi vain 4,5 tähteä, sillä ulkonäkö jätti toivomisen varaa niin kuin riisistä valmistetuilla retkimuhennoksilla on yleensä tapana. Pöperöä mutustellessa kävi myös mielessä, miten muutama lusikallinen kookosmaitojauhetta mahtaisi vaikuttaa kokonaisuuteen. Kookoksen aromaattisuutta hyödyntämällä saattaisi tämä eräillallinen olla jopa askelta lähempänä viiden tähden titteliä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti