maanantai 12. elokuuta 2013

Vaellukselle valmistautuminen - Toinen resepti


Uusi viikko käynnistyy luontevasti uudella vaellusmuonareseptillä. Tällä kertaa Pulit ottavat tarkempaan syyniin jauhelihan. Näin syksyn kynnyksellä tästä arkisesta raaka-aineesta saa kehiteltyä juhlavan aterian vaivatta, sillä metsästä putkahtelee vahveroita, orakkaita ja tatteja kuin sieniä sateella. Noukkimalla omat suosikkilajikkeensa voi vaellusruokalistaansa monipuolistaa esimerkiksi sienillä höystetyllä merimiespihvillä. Kas tässä, olkaa hyvä.

Vaeltajan merimiespihvi (2 annosta)
Alkuperäinen resepti-idea syntyi tarpeesta hyödyntää perunaa hiilihydraatin lähteenä, koska liika pasta nyt käy vain tökkimään. Tämä kyseinen safka on vieläpä helppo valmistaa maistuvaksi, sillä jo etukäteen suolattuja pottuja ja valmista sipulikeittopussia hyödyntämällä ei mausteiden tai suolan lisäämisestä tarvitse ottaa leiripaikalla ylimääräistä stressiä. Päinvastoin. Päivän kokemusten rauhalliselle kertaamiselle jää muhennosta keitellessä tavallistakin enemmän aikaa. Peruna kypsyy hieman hitaammin kuin pasta tai riisi, mutta maltti palkitaan, koska vain odottamalla voi vaeltaja saada murean (ja merellisen?) kokemuksen. Merimieheksi muututaan lusikoimalla alla olevista herkuista haudutettu pöperö.

Suppilovahverot kutistuvat kuivatessa,
mutta palautuvat nopeasti entiseen
kokoonsa ruokaa valmistettaessa.
5-6 keskikokoista perunaa(Van Gogh) 0,5€
250-300g naudan paistijauhelihaa 2,50€
2 dl kuivattuja suppilovahveroita tai kantarelleja
1 sipuli 0,1€
1/2 valmiista sipulikeittojauhepussista (4 annosta) 0,3€
1 valkosipulin kynsi
suolaa
ripaus mustapippuria
muutama maustepippuri
laakerinlehti
(loraus olutta) 1,0€

Valmistusohje
Tätä Vaeltajan merimiespihviä valmistettaessa tarvitaan ruoka-aineiden lisäksi vielä seuraavat apuvälineet.

kuorimaveitsi, terävä veitsi, leikkuulauta, kulho tai kaksi, suurehko kattila, paistinpannu, siivilä, keittiöliina, leivinpaperia, 1-2 peltiä, puukauha, desilitramitta, sakset, 1l Minigrip-pussi, maalarinteippiä, musta tussi

Esivalmistele ja kuivaa perunat ”Kuiva Juttu” postauksemme ohjeiden mukaisesti. Sieltä löytyvät myös ohjeet jauhelihan, sienten ja sipulin kuivaamiselle. Kun ruoka-aineet ovat kuivahtaneet riittävästi, voi Minigrip-pussin täyttämisen aloittaa.

Jos et koe olevasi sienten, näiden lehtivihreättömien sekovartisten marras- tai loiskasvien ylin ystävä, riittänee niitä ruokaan mitattavaksi vähempikin määrä kuin 2dl. Tai jos ajatus liiasta sipulista ruuassa alkaa itkettää, voi tätä narsissikasvien heimon sukuun kuuluvaa länsimaisen ruokakulttuurin perusainesta käyttää ehdotettua vähemmän. Pulit kuitenkin fanittavat sekä sieniä että sipulia kursailematta, joten niitä ei ole tässä reseptissä säästelty.

Kun perunat, jauheliha, sienet ja sipuli on mitattu pussiin, voi puolet esimerkiksi Rainbown sipulikeittopussin (neljälle) sisällöstä ripotella joukkoon. Lisää vain pippurit ja laakerinlehti, ja alkaa olla retkimuona valmista pakattavaksi. Muista vielä sulkea ja teipata pussi huolellisesti, sillä mikään ei raunioita illuusiota voittamattomasta seikkailijasta yhtä tehokkaasti kuin kaveri, joka jatkuvasti kommentoi, että ”oliko sun vanhemmat maanviljelijöitä, ku sä haiset noin pahasti sipulille”. Joka tapauksessa, tussilla voit nimetä luomuksesi vaikka tähän tyyliin:

”Tiistai, 2. matkapäivä: Vaeltajan merimiespihvi -à la Pulit”

Ai niin, tästä valmistusohjeesta jäi mainitsematta vielä yksi, painava asia. Vaikka Pulit ovat kantamustensa suhteen hyvin harkitsevaisia ja pyrkivät välttämään tarpeetonta painoa, eivät kaikki eränkävijät välttämättä käyttäydy täysin samoin. Jos sitä olutta on sattumalta kertynyt rinkkaan aivan taakaksi asti, kannattaa ylimääräisellä mallasjuomalla höystää merimiespihviään entistäkin herkullisemmaksi. Niin tulee samalla päästäneeksi satojen grammojen painon harteiltaan iäksi. Loraus lageria keitinveden sekaan tuo nimittäin tähän pataan sen viimeisen gourmet-silauksen.

Hinta-arvio
Tämä kotimainen ja mehevä muhennos kustantaa noin 4,50€ ja yksittäinen annos 2,25€. Jättämällä Lapin Kullan kimaltelemaan kaupan hyllylle laskee kokonaishinta vielä eurolla ja hinnaksi tulee 3,50€. Jos puolestaan jättää metsän kullat noukkimatta ja ostaa sienensä kaupasta, voi hinta pompsahtaa rajustikin. Hetkellisesti metsästäjä-keräilijäksi muuntautumalla vaeltaja saa ruualleen kuitenkin lähes optimaalisen hinta-laatusuhteen.

Makutesti

Viimein valmista! Nälkäiset Vaelluspulit käyvät ensin käsiksi pottuihin. Ne ovat kuin ovatkin pehmenneet mukavasti. Toisella lusikallisella havaitaan, että mausteiden, sipulin ja suolan aromit ovat imeytyneet tasaisesti niin perunoihin, jauhelihaan kuin suppilovahveroihin. Keittopussi on suurustanut keitinlientä sopivasti ja ruoka-aineet ovat keskenään suloisessa sopusoinnussa, niin määrällisesti kuin aromaattisestikin.

Vaikka pääkokki taisi unohtaa paloitella pataan valkosipulin kynnen eikä oluttakaan ollut tarjolla näissä olosuhteissa, on illan ruokalaji makumaailmaltaan niin yhtenäinen, että arvosanaksi päätetään antaa nyt 4 tähteä. Jury on sitä mieltä, että kaikessa maalaisuudessaan ruoka sopii jänkhälle hyvin. Mutta niin tunturissa kuin televisiossakin järjestetyissä makutesteissä pätevät samat säännöt. Vain paras on kyllin hyvää. Tuomaristo jääkin puntaroimaan, olisiko viiden tähden illallinen lähempänä, jos muonan seasta pilkahtaisi puolihuolimattomasti ohramaltaan, kynsilaukan ja esimerkiksi kukkakaalin aromeja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti