Vaelluspulit lupasivat jo toisessa postissaan saattaa pääsi
pyörälle kuolattavan hyvillä vaellusmuonaresepteillään. Hyvä aie jäi kuitenkin Kuivan jutun jalkoihin, asiaa kun oli. Mutta
tänään on koittanut se päivä, jolloin julkaisemme ensimmäisen monista hyväksi
havaituista retki-illallisvaihtoehdoistamme. Reseptejä julkaistessamme
paljastamme tarvittavien ruoka-aineiden ja ruuanvalmistusohjeiden lisäksi
karkean arvion aterian kokonaiskustannuksista sekä puolueellisen tuloksen
vaativissa eräolosuhteissa suorittamastamme makutestistä. Bon appétit!
Kanaa tomaattisessa currykastikkeessa (2
annosta)
Tämä resepti on kehitetty piristämään eritoten niitä
viileämpiä syysiltoja. Pidemmän päivämatkan päätteeksi, kun hämärä alkaa
hiipiä, usva laskeutua ja vilukin jo tulla, sytyttää sopivan mausteinen ja
hieman tulinenkin ruoka väsähtäneen vaeltajan silmäkulmaan toiveikkaan
pilkahduksen. Lämpöisen tuulahduksen intialaisesta ruokakulttuurista tuovat
korven keskelle seuraavat ainesosat:
1,5dl jasmiiniriisiä 0,30€
2 grillattua broilerin koipireittä 2,50€
1 tlk (noin 230g) ananasviipaleita tai
-paloja 0,80€
1 punainen paprika 0,80€
1 sipuli 0,10€
1,5 pientä purkkia tomaattipyreetä 0,30€
kourallinen (50g) suolapähkinöitä 0,50€
2 valkosipulin kynttä
2-3 tl curryjauhetta
2-3 tl paprikajauhetta
1-2 tl korianteria
1 tl
cayennepippuria
ripaus mustapippuria
Valmistusohje
Vaellusmuonan valmistaminen aloitetaan kotikeittiössä jo
useita päiviä ennen lusikan upottamista valmiiseen soppaan sitten leirinuotion
lämmössä. Mehevän currykana-aterian esivalmisteluista suoriutumiseen tarvitset
ruoka-aineiden ohella
terävän veitsen,
leikkuulaudan, kulhon tai kaksi, desilitramitan, purkinavaajan, sakset,
teelusikan, puukauhan, 1 litran vetoisen Minigrip-pussin, maalarinteippiä
ja suhteellisen pitkän pinnan, sillä leikkaaminen,
mittaaminen ja ennen kaikkea kuivaaminen ottavat kyllä aikansa.
Lämmitä uuni 50-75°C
lämpötilaan. Aloita ”perkaamalla” kana. Mureat koivet kannattaa hankkia
suurempien ruokakauppojen tuoretiskeiltä tai suoraan kauppahallista. Erottele
liha luista, jänteistä ja nahasta, mutta älä heitä rippeitä pois, sillä voit
keittää niistä maukkaan kanaliemen esimerkiksi kanakeittoon. Liemen voi
pakastaa myös myöhempää käyttöä ajatellen. Leikkaa lihasuikaleet pieniksi
paloiksi, jotta ne kuivuisivat nopeammin. Herkullisin kasvisoptio kanalle on
itse valmistettu seitan pihvi, joka on myös helppo paloitella ja kuivata. Soijapalatkin
sopivat safkaan mainiosti, kunhan ateriaa muistaa maustaa vain reilummin.
Hyväksi havaitun reseptin ja vinkkejä seitanin valmistusta
varten löydät täältä:
http://chocochili.net/2010/02/seitanin-valmistaminen/
http://chocochili.net/2010/02/seitanin-valmistaminen/
Pieni sipuli sopivaksi silpuksi ja paloittele paprika sekä tölkkiananakset,
joiden liiallisen nesteen voi imeyttää joko puhtaaseen keittiöliinaan tai
talouspaperiin. Levitä sipulisilppu, kanan palaset, paprika ja ananas tasaisiksi
enintään 5mm korkeiksi pinnoiksi leivinpaperilla päällystetyille pelleille
(clowns) ja siirrä ne uunin puolelle kuivahtamaan. Ota seuraavaksi käsittelyyn purkitettu
tomaatti. Levitä pyRé ohueksi matoksi niin ikään leivinpaperilla vuoratulle
pellille ja lykkää uuniin. Muistathan jättää uuninluukun raolleen.
Pitkälti vasta useamman tunnin kuluttua uunin täyttämisestä voi
luukun taas avata vain havaitakseen, että sen takana alkaa olla varsin kuiva
meininki. Tällöin voi aloittaa tunturissa maisteltavan gourmet-muonan
esivalmistelun viimeisen vaiheen. Uunissa ylimääräisestä nesteestä kevenneet ruoka-aineet
annostellaan Minigrip-pussin (1l) pohjalle. Tämän kissanruokapussillisen sekaan
mitataan noin 1,5 dl jasmiiniriisiä ja kourallinen, olkoon vaikka 50g,
suolapähkinöitä. Hujauksessa syntynyt ateria maustetaan vielä currylla,
paprikajauheella, korianterilla, cayennepippurilla sekä ripauksella
mustapippuria. Varovainen tai ainakin harkittu cayennepippurin annostelu ei ole
pahitteeksi. Suolaa, valkosipulia ja ylimääräisiä suolapähkinöitä Pulit
kehottavat lisättäväksi vasta taukopaikalla.
Lopuksi retkimuonapussi tyhjennetään ylimääräisestä ilmasta,
suljetaan huolellisesti ja sinetöidään vaikkapa maalarinteipillä. Vekkuli
ajatus on suunnitella valmis reissuruokalista, jolloin luomuksensa voi nimetä
esimerkiksi seuraavalla tavalla:
”Maanantai, 1. matkapäivä: Kanaa tomaattisessa
currykastikkeessa -à la Pulit”
Hinta-arvio:
Tämä tuhti mutta maukas muhennos kustantaa noin 5,50€ ja
yksittäinen annos 2,75€. Safka menee siis kevyesti opiskelijankin vaellusbudjettiin
varsinkin, kun loput safkaa varten avatusta suolapähkinäpussista pakkaa mukaan
rinkkaan.
Vielä vaellusmuonaa keitellessä epäilimme, saavuttavatko
kuivatut ananakset entisen kokonsa, pehmeneekö broileri riittävästi, irtoaako
suolapähkinöistä liikaa suolaa ja onko cayennepippuria lipsahtanut sekaan
sittenkin niin paljon, ettei tulisuuden keskeltä maistu enää mikään muu. Kaikki
pelkomme osoittautuivat turhiksi.
Ananakset turposivat ajallaan ja ne toivat yhdessä paprikan
kanssa pataruokaan raikasta hedelmäisyyttä. Broilerin palaset pehmenivät suussa
sulaviksi ja niiden grillimarinadista liukeni jasmiiniriisiin hienovarainen
säväys. Pähkinät toivat muhennokseen toivottua pureskeltavuutta ja suolaakin saattoi
lisätä haudutuksen lopulla vielä hivenen. Mausteet, ennen kaikkea curry ja
cayennepippuri, olivat sopivassa suhteessa keskenään ja tomaattikastikkeeseen
sekoituttuaan ne alkoivat kuin varkain luoda Lapin eräleiriimme itämaista
tunnelmaa. Knoppitiedosta kiinnostuneille on toki tunnustettava, että
cayennepippuri ei varsinaisesti ole itämainen mauste vaan on mitä luultavimmin
peräisin Etelä-Amerikan mantereelta, sillä se on saanut nimensä Ranskan
Guayanassa sijaitsevan kaupungin Cayennen mukaan.
Yhtä kaikki, nälkäisille Puleille kävi jo ensilusikallisella
selväksi, ettei tämä ateria jää vain kokeiluksi, sillä kattilan pohjalle ei
jäänyt ruuan murustakaan. Taivaallisesta makuelämyksestä huolimatta päätimme
antaa illalliselle arvosanaksi vain 4,5 tähteä, sillä ulkonäkö jätti toivomisen
varaa niin kuin riisistä valmistetuilla retkimuhennoksilla on yleensä tapana. Pöperöä
mutustellessa kävi myös mielessä, miten muutama lusikallinen kookosmaitojauhetta
mahtaisi vaikuttaa kokonaisuuteen. Kookoksen aromaattisuutta hyödyntämällä
saattaisi tämä eräillallinen olla jopa askelta lähempänä viiden tähden
titteliä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti